LeoMirala

Kun muisti heikkenee

Kun vanhenemme, alkaa muisti heiketä. Mutta ei hätää.  Kohta tulee kauppoihin eläkeläisille tarkoitetut älykännykät jotka on varustettu mikrofonilla, kameralla ja kuulokkeilla.

Eläkeläinen sanoo mikrofoniin MISSÄ? Kännykkä selvittää hetkessä sijaintisi gps:n avulla ja kertoo:
"Nyt olet Helsingin rautatieasemalla asemalaiturilla 8. Kohta lähtee juna Kuopioon, haluatko mennä sinne vai jäätkö asemaravintolaan?"

Vastaan tulee tutun näköinen henkilö, et tunne häntä, kuiskaat mikrofoniin: KUKA? Kännykän kamera ottaa kuvan, skannaa kasvojen piirteet ja vastaa:
"Edessä oleva nainen on entinen vaimosi Helena, älä jää sen kääkän kanssa juttusille."

Jos haluat kuulla uutisia, ei tarvitse muuta kuin sanot mikrofoniin: UUTISET. Kuulet heti mitä Putin on tehnyt,  uudet valloitukset ja mihin aikoo hyökätä seuraavaksi ja missä järjestetään seuraavat sotaharjoitukset.

Kun meno alkaa väsyttää, ei tarvitse muuta kuin sanot: KOTIIN. Kännykkä kertoo, mistä ja mihin aikaan lähtee bussi tai ohjaa taksiasemalle. Niin että eipä ole hätää vaikka muisti menisi ja dementia uhkaisi, älykännykkä ratkaisee kaiken!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ".. →eläkeläisille tarkoitetut älykännykät"

Meillä kotiristi tietää kaiken, siksi en aio hankkia älypuhelinta ja tietosanakirjatkin vein tarpeettomina kirppikselle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tuttavapiirissäni on useita tapauksia joissa yli 70v vaimo menetti lähimuistin.
Tieto- ja kaunokirjat joutaakin viedä kirppikselle mutta älykännykkä meidän pitää hankkia lähiaikoina! Kotona olevat tietokoneet eivät enää riitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eihän tuo älykännykkä kovin pitkään auta. Muistin rapautuminen voi olla melkoisen nopeaakin, joten ohjeet jne. unohtuu saman tien, kun ne on kuullut. Ymmärrettävä puhe katoaa. Olen käynyt katsomassa Folkhälsanissa serkkuani. Ikäeromme on 10-vuotta. Voi, että on ikävää. Alzheimerin eteneminen hänen kohdallaan on nopeaa. Emme enää pysty kommunikoimaan kummallakaan kielellä. Synkkää, mutta totta.
Naapurin isäntä menetti ajokortin, kun todettiin Alzheimer. Mies on 80-vuotias, mutta tietää, että on sairas. Harmittelee kortin viemistä. Elämä on hidasta tai nopeampaa luopumista eikä siinä älykännykät auta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4
>...Elämä on hidasta tai nopeampaa luopumista eikä siinä älykännykät auta.

ooo

Juuri niin, ja voi käydä että muistamme esim sanan "uutiset", mutta emme sitä mitä se tarkoittaa.

---

En tiedä, taitaa olla minun henkilökohtainen ongelmani, mutta vierastan sanaa muisti_sairas_. Jotenkin kun ihmiseen saadaan lyötyä leima, että hän on sairas sen vaikutus on kielteinen niin potilaalle itselleen kuin ympäristöllekin. Häntä voidaan alkaa kohdella toisin.

Ennen puhuttiin "vanhuudenheikoista". Minusta se oli lämmin, kokonaisvaltainen ja kuvaava ilmaisu. Nykyään kaikki tieteellistetään, täsmällistetään ja älyllistetään jopa arjen puheissa.

Vaan enpä väitä olevani oikeassa.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Nykyään lienee paljon hyödynnetty puhelinten "herätyskello" - ominaisuutta, muistuttamaan esimerkiksi lääkkeiden ottamisesta. Siinähän saa puhelimen näytölle vilkkumaan tekstinkin, joka asiasta kertoo.

Eikä tarvitse olla hajamielinen, kyllä tästä ominaisuudesta on hyötyä nuoremmallekin, ainakin näennäisesti paremmalla muistilla olevalle. Ns. "aktiivi-iässä" olevalle saattaa nykyelämä kasata kaikenlaista kohkaamista, minkä seassa jokin yksittäinen asia saattaa vaivihkaa unohtua.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirjoitat Irma asiaa, niinhän se on vaikeissa tapauksissa. On hämmentävää tavata tuttu ihminen joka ei enää tunne minua. Alzheimer ja muut vakavat aivoihin vaikuttavat taudit ovat sitten vielä oma lukunsa.

Ehdotukseni sopii enempi tavalliselle hortoilijalle ja huonomuistiselle.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa