LeoMirala

Aunuksen retki 100 vuotta sitten

  • Itä-Karjalan lippu
    Itä-Karjalan lippu
  • Aunuksen väliaikainen hoitokunta heinäkuussa 1919.
    Aunuksen väliaikainen hoitokunta heinäkuussa 1919.
  • Jääkärimajuri Gunnar von Hertzen ja jääkärikapteeni Ragnar Nordström.
    Jääkärimajuri Gunnar von Hertzen ja jääkärikapteeni Ragnar Nordström.

Sata vuotta sitten pääsiäisenä  Aunuksen retkikunta oli majoittuneena kotikylässäni Salmin Manssilassa. Toisen pääsiäispäivän aamuna 21.4.1919  kello 5 aamulla joukon upseerit ja aliupseerit hiipivät rajan yli ja tappoivat pahaa aavistamattomat venäläisten nukkuvat rajavartijat. (40-50 miestä, Nordström s.136)

Samana päivänä piti miehistönkin näyttää urhoollisuutta, he  ampuvat kuusi kotikyläni asukasta, vanhuksia, naisia ja lapsia.

Muutamassa päivässä joukko saapui Aunukseen. Siellä Aunuksen  Väliaikainen hoitokunta piti kokouksen, suunnitellen tulevia hakkuita. KOP ja metsäyhtiöt rahoittivat hanketta.

Alavoisissa ammuttiin kuusi karjalaista hiekkamonttuun. (Nikolai Zaitsev: Katkattu oza)

Upseerit ryöstivät Aunuksen pankin kullan. Kulta kuljetettiin Suomeen. Tästä hevoskuljetuksesta olen kuullut kertomuksia kymmeniltä  salmilaisilta. Upseerit jakoivat kullan. Käsitykseni on että tähän loppui heimoveljien vapauttamisaate, lähdettiin heti kotiinpäin. Valloituksen epäonnistumisesta syytettiin Suomen hallitusta joka ei tukenut aktiivisemmin hyökkäystä.

http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Sota/SotaX.htm

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Isäni isä osallistui tuohon Aunuksen retkeen. Hän oli ollut myös Viron vapaussodassa.

Aunuksen retkestä kertoili siihen tapaan, että "pienellä porukalla mentiin maata valtaamaan ja kun perillä oli oltu tarpeeksi aikaa, niin tuli mieleen, että mitäpä me täällä oikeastaan teemme".

Aunuksen retken epäonnistumisesta ja muiden vastaavien yritelmien tyssäämisestä syytettiin kansallismielisissä piireissä Suomessa lähinnä sisäministeri Ritavuorta, joka sitten kokikin kohtalonsa tultuaan erään kiihkopään murhaamaksi. Selvityksien mukaan kyseessä oli ilmiselvä salaliitto, mutta murhaaja otti "miehekkäästi" kunnian itselleen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Myös salmilaisia osallistui, osa pakotettuna kuljettamaan tarvikkeita hevosilla, kuten minun ukkini, osa oli innokkaana seikkailemassa.

Venäjällä oli silloin sisällisota ja kaaos. Tuli voittajaksi mikä ryhmä tahansa, on vaikea kuvitella että he antaisivat suomalaisille Itä-Karjalan noin vain lahjaksi.
Ehkä suomalaisten motiivina oli edellisestä vuodesta jäänyt sotakiihko tappaa punaisia. Niinpä retkeläiset tappoivat karjalaisia mökkiläisiä, oletettuja punaisia rajan molemmilta puolilta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Leo, kun olet kerran Salmin Manssilasta, niin ovatko Alvoitun veljekset Olli ja Veikko sinulle tuttuja? Varsin hauskoja ja juurevia karjalaismiehiä, joihin tutustuin joskus 1970-luvulla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Alvoitun Olli ja Veikko eivät ole tuttuja, mutta he taitavat olla Alvoitun sukukaaviossa.
http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Sukukaaviot/Pare...

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa