LeoMirala

Vanhustenhoitoa Pietarissa

 Innokenti sai selville että hänen nuoruuden rakastettunsa Anastasia Sergejeva oli vielä elossa ja oli sairaalassa huoneessa numero 407. Innokenti ajaa sairaalaan taksilla.

Innokenti astuu potilashuoneeseen, vastaan lyö pistävä virtsan lemu.. Kahdeksan laveria kahdessa rivissä. Kahdeksan vanhaa naista: seitsemän makuulla, yksi puoliksi istuvassa asennossa, hän on  ikkunan vierimmäinen, nimeltään Katja. Hän tiedustelee  että kenen luokse.
-Anastasia Sergejevnan.
-Kuka te hänelle olette? Lapenlapsi vai pelkkä sukulainen?
-Pelkkä sukulainen.
-No jos kerran olet sukulainen, niin tee sitten palvelus. Mummo viruu tuossa jo toista päivää paskoissaan, ei tule kukaan siistimään. - Ketään ei kiinnosta mummojen hoivaaminen. Ilman satasta hoitaja ei pese.

Toinen mummo sanoo että turhaan sinä meidän höpinöitä kuuntelet, mene mummosi luo, hän on tuossa. Innokenti näkee rakkaansa, hän hengittää raskaasti, silmät kiinni, suu avoinna. Hengittäessään suulle muodostuu ilmakuplia, jotka heti puhkeavat. Vasen käsi on peitolla nyrkkiin puristetuneena aivan kuin hän heristäisi sitä jollekulle. Kenelle? Bolshevikeille, jotka tappoivat hänen isänsä.

Katja sanoo jos nyt kuitenkin pesisitte, me neuvomme.
Ota patjan alta muovialusta ja levitä se patjalle. Nosta mummo sen päälle. Anastasia on Pamper-vaipassa. Älä pelkää, Katja komentaa, kaikkeen tottuu. Innokenti vetää vaipan auki, haju on hirvittävä, käärii vaipan kokoon ja asettaa sen lattialla varovasti.

Katja komentaa, ota seuraavaksi sängyn alta vati ja laske se muovin päälle. Ota mummoa vyötärön kohdalta selkäpuolelta kiinni ja nosta pylly vatiin.
Katja käy noutamassa vesikannun ja sienen. Innokenti kaataa vasemmalla kädellä vettä ja oikealla kädellä pesee Anastasian nivusia. Levitä reidet, ei sieltä muuten puhdasta tule, komentaa Katja.

Lopuksi Innokenti kuivaa Anastasian pyyhkeellä, kuivaa muoviliinan, vie vaipan pois ja pesee vadin. Rasvaa voiteella ihon, koskettaa hänen nivusiaan, muistelee että tämä oli se kukkanen, jota kerran niin palavasti halusi.

(Jevgeni Vodolazkin kirjasta Lentäjä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Tulevaisuuden vanhusten pitää olla paremmassa kunnossa ja läheisten vastuu kasvaa."

Hesar1 tänä aamuna 16.2.2019
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen

Käyttäjän maarnela kuva
Ari Maarnela

Sotaveteraaneille sanottiin aikoinaan, että mitä menitte sinne. Vanhuksille voisi sanoa nykyään, että mitä vanhenette. Meillä on hyvä lähijunaverkosto - sinne voi hypätä kun on vielä voimissaan. Näin minä ajattelin tehdä. "Minä en kuole koiran lailla - siin kuolee ensittäin muutama ukko ennen minua" Olikos se Rokka, joka tuollaisen lausui.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa