LeoMirala

keskustelujen kopiointi

Osaako joku sanoa, voinko minä kopioida keskusteluja ja viedä niitä kotisivulle tai julkaista niistä kirjan?  Varmaan saan omille jutuilleni tehdä mitä tahansa mutta miten on niihin liittyvien vastausten kopiointi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olisiko tieto joka on julkisilla sivuilla julkaistu julkista ja luvallista ottaa käyttöön? Ainakin lähde on mainittava silloinkin. Minähän otin Margaretan kommentin käyttööni. Hän kommentoi blogiani. Toki ilmoitin hänelle käyttäneeni kommenttia. Kyllä kommentoijan ainakin on hyvä tietää miten hänen sanomisiaan käytetään ja minne. No kirja kommenteista? Enpä tiedä sen luvallisuutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun jakaa linkkinä kirjoittaja ei välttämättä huomaa.
Jos julkaisee kirjana keskustelua jossa jollain toisella pitkiä osuuksia pitää kysyä lupaa. Itse ainakin kysyisin. Ja voisin pahastua jos joku menisi julkaisemaan kirjan, jossa osuuteni olisi merkittävä, ilman lupaa.
Minua harmittaa se, että ylläpitäjä voi poistaa kirjallista tuotantoani miten lystää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kopiointi on luvallista sitaattioikeuden rajoissa. Omaan tekstiin sinulla tietysti edelleen täysi julkaisuoikeus, jos et ole tehnyt kustannussopimusta, joka nettikirjoittelussa lienee aika harvinaista. Sitaattioikeus on erittäin huonosti määritelty, mutta jos kyse on kommentista sinun tekstiisi, ovat velvollisuutesi minun käsittääkseni vain ilmoittaa hyvän tavan mukaan lainaus. Joissain tapauksissa olisi syytä ottaa huomioon myös muut lait kuin tekijänoikeuslaki, kuten rikoslaki, jossa on rajoituksia tiedon (tai väitteen) julkisuudesta. Wikipedia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mutta silloin kun on kyseessä pitkiä vuoropuheluita joissa toisen osuus on merkittavä pitää kysyä lupa ainakin kirjan julkaisemiseen. Itse olen ajatellut, että joistakin käymistäni pitkistä dialogeista voisin laatia näytelmän.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Sitaattioikeutta ei ole taidettu alkuperäisen kysyjän tarkoittamassa merkityksessä testattua oikeusistuimessa Suomessa. Sinä taidat ajatella jotain aivan erityistä poikkeustapausta, kuten Henry Millerin ja Anaïs Ninin kirjeenvaihto, joka on julkaistu kirjana ainakin saksaksi.

Siteerausoikeus ei sisällä oikeutta julkaista sitaattina julkaisematonta teosta. Kirje ja jopa ehkä "kommenttikin" voi ylittää teoskynnyksen. Jos se kuitenkin on netissä, sillä voi käsittääkseni tehdä mitä tahansa, kunhan kirjoittajan moraalisia oikeuksia ei loukata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Kyllähän monet palvelimet ottavat itselleen niin kuvien kuintekstien julkaisuoikeuden. En kuitenkaan hyväksy, että joku ilman lupani käyttäisi taloudellisesti hyväkseen minun julkaiseman aineiston. Nämä nettijulkaisujen tekijänoikeudet tosin ylittävät ymmärrykseni.
Minä olen aikoinani uhkaillut tekijänoikeudella saadakseni palkkioni, kun eräs päätoimittaja jolle tein juttuja, härskisti saksii paloja kirjeistäni omiin juttuihinsa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Kuvat onkin oma juttunsa. My Heritas ottaa kuvat ja houkuttelee näin maksamaan sukutiedoista. Olen hämmästellyt miten minun sukulaisistani on minulla olevia kuvia My Heritas sivuilla ja niitä tarjoillaan toisen tietojen yhteydessä minulle. My Heritas on osoittautunut rahanahneeksi. Minä yritin saada geeneistäni tiedot. Kahdesti lähetin solunäytteet, mutta tietoja en saanut. Maksun suoritin. Niitäkin ihmisten antamia DNA tietoja My Heritas käyttää maksullisiin palveluihinsa. Siinä yksi esimerkki rahastuksesta. Face Bookhan otttaa myös sinne laitetut kuvat. Miten niitä sitten käyttää, en tiedä. Olen laittanut kuvia melko paljon muuallekin kuin omille sivuilleni, mutta enpä osaa niitä niin kovasti arvostaa enkä ole niitä nähnyt myynnissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Sellainen rahastus on törkeätä ja ellei saa maksua vastaan luvattua tuotetta suorastaan rikollista. Joo, ei Fb:hen paljon kuvia kannata laittaa. Niitä voidaan myydä toisella puolella maailma vaikka mainoskuviksi. Jokin aika sitten lehdet kirjoittivat siitä ukosta jota luvatta oli käytetty jugurttipurkissa.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset