LeoMirala

Rosvojen valtio

  • Ei ole toivoa paremmasta.
    Ei ole toivoa paremmasta.

Monet odottavat Yhdysvaltain uudelta presidentiltä linjanmuutosta supervallan politiikkaan. Fergusonin kirja Rosvojen valtio  kuvaa selkeästi, miten saalistava eliitti on vaihe vaiheelta ottanut valtaansa Yhdysvallat, ja hän kertoo, miten yliopistomaailman, rahoitusmaailman ja poliittisen vaikutusvallan verkostot ovat valmistelleet näiden rosvojen valloitusretkeä Yhdysvaltain muutaman viimeisimmän hallinnon aikana.

Muutaman viime vuosikymmenen aikana Yhdysvalloissa on tapahtunut yksi historiansa radikaaleimmista sosiaalisista ja taloudellisista muutoksista:

  • Rahoituksesta on tullut Yhdysvaltain dominoiva teollisuuden ala ja muut ovat jääneet sen varjoon.
  • Rahoitusala on korruptoitunut yhä voimakkaammin ja nykyään sen toiminta perustuu laajalti petokseen.
  • Vauraat yksilöt ja erittäin kannattavat yritykset maksavat vähemmän liittovaltion veroa kuin kertaakaan edellisen 60 vuoden aikana.
  • Yhdysvaltain perinteinen kaikille tarjoama mahdollisuus yhteiskunnalliseen nousuun on nyt loppumassa.
  • Nämä muutokset eivät ole syntyneet sattumalta ja Charles Ferguson kertoo, millaista toimintaa ne ovat edellyttäneet.

Pelottavasti Yhdysvaltain nykykäytännöt ovat leviämässä muuhun maailmaan ja uhkaavat nyt koko maailman taloutta.

Meillä ei ole mitään hyvää odotettavaissa tulevana vuonna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiinnostavan tuntuinen kirja. Oletko katsonut House of cards jenkkisarjan. Siinä on jenkkiläistä pyrkyryyttä, jossa niitetään vallan tieltä ihmisiä monin tavoin. Ruumita tulee, kun asiat eivät mene niin kuin vallan kukkuloille pyrkivät haluavat. Kannattaa katsoa. Netfliksissä maksullisena tai voi jopa kuukauden ajaksi maksutta saada Netfliksin käyttöön.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Maalaispojan ihmettelyä:
Teemme tavaroita ja palveluja ja ostamme niitä rahalla. Raha on vaihdon VÄLINE.

Mutta tällä hetkellä on maailmassa valtava teollisuudenala finanssisektori, joka ei tee mitään hyödyllistä vaan keinottelee rahalla. Heitä on miljoonia, ilmeisesti kymmeniä miljoonia ihmisiä pankinjohtajia, meklareita yms.

Tämän "teollisuudenalan" äärimmäinen itsekkyys ja rikollisuus tulee tuhoamaan lastemme tulevaisuuden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Periaatteessa kaikki voittoa tavoitteleva yritystoiminta on itsekästä ja niin sen pitää ollakin. Kilpailu huolehtii sitten asiakkaan eduista.

Finanssisektori ei ole turha teollisuudenala, muutoin sitä ei olisi koskaan syntynytkään. Sen roolina on rahoituksen turvaaminen liiketaloudellisesti tuottavalle yritystoiminnalle. Se työllistää todellakin miljoonia ihmisiä maailmassa ja työllisyydestähän nykyään ollaan huolissaan automaatiokehityksen vuoksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Periaatteessa olet oikeassa Juha, finanssisektori on tarpeellinen. Mutta normaalin elinkeinoelämän pyörittämiseen ei tarvita niin massiivista koneistoa. Muistaakseni rahan liikumisesta vain prosentti on liiketoiminnan tarvitsemaa. Valtaosa on kaupankäyntiä rahalla, eli keinottelua. Siihen liittyy kaiken kattava korruptio ja rikollisuus jota Ferguson kuvailee.

Tuleva presidentti Trump on kaikessa tässä mukana joten positiivisia muutoksia lienee turha odottaa. Pelkään että Putin ja Trump tekevät vielä suuremman reviirien jaon kuin Hitler ja Stalin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos jotain liiketointa-alaa ei tarvita, niin se näivettyy ilman viranomaispäätöksiä. Finanssisektori ei ole tästä säännöstä poikkeus. Kaupankäynti valuutoilla ja ja muilla instrumenteilla on mekanismi, joka ohjaa talouden päätöksiä toisaalla. Niin kauan kuin kaikki on vapaata (eikä kansainvälisessä yhteydessä kukaan sitä vapautta voi juuri rajoittaakaan), voimme tyytyväisellä mielellä nukkua yöunemme. Mikään hirviö nimeltään "finanssisektori" ei pysty kasvamaan niin korkealle, että se häiritsisi Jumalan rauhaa.

"Pelkään että Putin ja Trump tekevät vielä suuremman reviirien jaon kuin Hitler ja Stalin"

Tuo pelko on periaatteessa aiheellinen, mutta käytännössä toinen osapuoli on edelleen demokratia - toisin kuin oli asian laita 30-luvulla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yhdysvalloisaa tuomittiin satoja rikollisia pankkiireja vankilaan asunto- ym. kuplien keinotteluissa. Suosittelen kirjan lukemista, siinä on toistakymmentä sivua lähdeviitteitäkin.

Jos sinulla on se tonni ylimääräistä, niin pankki houkuttelee sinua sijoittamaan tuottoisiin papereihin, 10-20 prontin tuotolla, tosin riskikin on suurempi.

Näistä asioista minulla on toistaiseksi vain aavistus. Mutta onko tällainen "lliketoiminta" realitaloutta edistävä vai keinottelua?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Kuten pyrin jo edellä antaa ymmärtää, niin kuvailemasi kaltainen "keinottelutalous" on osa reaalitaloutta. Se on vain sen verran kaukana varsinaisesta tavaran tuottamisesta, että kaikki eivät pysty tajuamaan sen merkitystä kokonaisuudessa.

On reaalitalouden kannalta olennaista, että tuottavalle toiminnalle löytyy rahoitusta ja tuon rahoituksen ohjautuminen sille tuottavalle toiminnalle tapahtuu voitto-odotusten kautta, jotka voitot sitten realisoituvat muun muassa pörssikurssien nousun kautta.

Ilman kannattavaa tuotannollista toimintaa ei olisi sitä "keinotteluakaan".

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #8

Jos sinulla on se tonni ylimääräistä pankissa, niin sehän jo on markkinoiden vapaasti käytettävissä. Luottojen hakijoilta ei raha lopu koska pankit voivat tehdä aina sitä lisää.

Vaikka pankilla on jo se tonni, se sen tonnin itselleen kokonaan. Siksi se muodostaa erilaisia joukkovelkakirjoja ja optioita yms. esim. asuntoluotoista. Niitä sitten kaupataan omille asiakkaille luvaten hyvä tuotto. Tämä on keinottelutaloutta joka on täysin irti realimaailmasta, vain rahalla keinotellaan. Kun tuottoisia papereita myydään, kaikki saavat voittoa aluksi, homma jatkuu, jossain vaiheessa pankilla ei ole oikeaa rahaa nimeksikään vain näitä kelvottomia roskapapreita, silloin puhkeaa kupla. Pankki tekee konkurssin ja sinä menetät rahasi. Meillä tosin veronmaksaja korvaa pankkien töppäilyt, mutta sinun tonnisi on menneyttä, mikä olikin tarkoitus.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jottei totuus unohtuisi ja korvautuisi senjälkeisenä aikanamme pelkällä pravdalla, tässä pari näkökohtaa myös roistovaltio Venäjästä, joka ei sekään ole ihan puhtoinen paitsi imperialismin ja internatsismin, myöskään riiston ja sorron synnistä.

Herastuomari Veikko Kärkkäinen muistuttaa blogissaan, että Nord Stream -kaasuputki on uhka Suomen tulevaisuudelle. Huomautankin, että olisi pitänyt uskoa KNFIJV-järjestöä jo vuonna 2007, kun se julkisti ao. tiekartan Itämeren 1. kaasuputken rakentamisen ehdoiksi kaikkien osapuolten win - win -hyödyksi. Mutta siitä tehtiin Putinstanin laillistettu rahasampo, jolla suomalaiskansoilta riistetty luonnonvara siirretään Suomelta ryöstetyn Viipurin Koiviston ("Primorsk") kautta kyynisille ostajille ilman eettisen ja ekologisen kestävyyden alkeitakaan > http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228866-nord-...

Mielestäni pahalle olisi todellakin pantava jo rajoja, kuten presidenttikin totesi. Putin ei ole kiltti Juuso-nalle
> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228772-p...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Näin on niinkuin Veikko kirjoitat. Venäjän roistovaltio-olemuksen olen tuntenut koko evakossa oloaikanai eli yli 70 vuotta.

Suo siellä, vetelä täällä. Jo vuosia olen ihmetellyt lännen ongelmia. Siitähän näilläkin palstoilla käydään jatkuvasti keskustelua. En minä näissä asioissa ole yhtään muita viisaampi ollut.
Viime vuosina olen yrittänyt selvitellä itselleni rahan syntyä ja rahajärjestelmää. Suosittelemani kirja antaa olellista tietoa, finanssijärjestelmä saattaa olla suurempi uhka meille tavallisille ihmisille kuin Putin.

Ei muu auta kuin lueskella lisää.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kanssaihmisiämme rahoitusalan ihmisetkin ovat. Jos kapitaalia ei olisi keksitty eikä sen säilyttämistä, muuri olisi edelleen korkein rakennus, minkä ihminen rakentaisi yhteiseksi hyväksi. Mielestäni kapitaalin ansiota on sivistys ja kulttuuri. Jokaisella yksilöllä on yksilöllinen suhtautumisensa ja lähtökohtansa eri asioiden ja ilmiöiden äärellä. Jos ei ole puolesta, pitääkö olla vastaan?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa