LeoMirala

Itäkeskuksen kirkko

  • Pappilan kellari 2013.
    Pappilan kellari 2013.
  • Parkkipaikan taakse pitäisi valmistua kirkko.
    Parkkipaikan taakse pitäisi valmistua kirkko.

40 vuotta minulle on tullut Hesari, nyt ensimmäisen kerran huomasin valheellisen kirjoituksen. Kirjoittaja Hannes Nissinen otsikoi 4.12.2016:

Tässä pitäisi olla kirkko

Montun reunalla rovasti  Orest Tchervinski esittelee keskeneräistä ortodoksikirkon rakennushanketta Helsingin  Itäkeskuksessa. Hän kertoo että kirkko tulee siksi kun Suomeen muutti Venäjältä 32.000 inkerinsuomalaista. Tämän takia pyhän Nikolaoksen seurakunta tarvitsee uuden kirkon.

Tässä rovasti valehtelee. Toimittajankin olisi pitänyt tietää että inkeriläiset ovat luterilaisia.  Inkeriläiset ovat vallan hyvin mahtuneet luterilaisiin  kirkkoihin.

Helsingissä toimii Moskovan patriarkaattiin kuuluva venäläinen Nikolauksen seurakunta, jäseniä 3000 ja kaksi kirkkoa.

Karjalan ja koko Suomen ortodoksinen kirkko oli vuosisatoja Moskovan Patriarkaatin alainen. Oppi ja papit tulivat idästä.  Mutta Venäjän vallankumouksessa kirkko joutui bolshevikkien ja KGB:n ohjaukseen. Siksi itsenäistyneen Suomen ortodoksit erosivat Moskovasta ja liittyivät Konstantinopolin Patriarkaattiin.

Rinnakkaiselo on ollut asiallista. Olen ymmärtänyt että on sovittu, kumpikin kirkko pysyttelee omalla reviirillään eikä tunkeudu toisen alueelle. Yksikään suomalainen pappi tai piispa ei uskalla pitää jumalanpalvelusta esimerkiksi Karjalassa. Mutta Venäjän kirkko rikkoo sopimusta. Tänne on perustettu venäjänkielinen seurakunta ja nyt jopa rakennetaan  uutta kirkkoa Itäkeskukseen.

Kaupunki on ilmeisesti harhaanjohdettuna vuokrannut seurakunnalle tontin  halvalla. Ja siihen pyydetään vielä  kauppa- ja teollisuusministeriöstä avustusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olisiko käynyt niin että rovasti ei ole oikeita jumalanmiehiä ja suomalainen toimittaja on joko Putinin ystävä tai muuten tietämätön ja hairahtunut?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirkkojen ja moskeijoiden avullakin tullaan maillemme. Hyväksymme kaiken, kyseenalaistammeko noita toimia? Kirkotkin ovat oma tapansa vaikuttaa. Sinisilmäisyyttäkö vai jotain muuta?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ensimäisen kerran törmäsin näin räikeään valehteluun. Hesarin toimittajakin säestää juttua ihan trollien tyylillä. Suomen ortodoksisen kirkon tiedottaja kirjoitti tästä vastineen mutta hänkään ei uskaltanut puuttua valehteluun.
Usein me veronmaksajat kustannamme näiden trollien ylläpidon.

Minäkö, jo haudan partaalla oleva evakkoukko, olen ainoa isänmaan ja EU:n puolustaja? Pietarin trollien uhkailuun vastasin että kaikki elintoimintoni alkavat olla lopussa, tarvitaan vain pieni tönäisy niin minusta tulee sankarivainaja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

[ Hän kertoo että kirkko tulee siksi kun Suomeen muutti Venäjältä 32.000 inkerinsuomalaista. Tämän takia pyhän Nikolaoksen seurakunta tarvitsee uuden kirkon...],
- tämä on tosi kummallista? Jos tuolla perusteella!

Ehkä Nikolaoksen seurakunta tarvitsee uutta isompaa kirkkoa, koska Suomeen, ja todennäköisesti pääkaupunki seudulle, on muuttanut paljon ortodokseja. Nyt jo yli 72 000 venäjänkielisistä enemmistö saattaa olla ortodokseja, vaikkakin tutkijoitten mukaan heistä noin 40 prosenttia on paluumuuttostatuksella tulleet Suomeen, mutta eivät todennäköisesti kaikki ole olleet luterilaisia ja eteenkään nuoremmat sukupolvet.
Kiitos kirjoituksesta!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Moskovan patriarkaatin Pyhän Nikolaoksen seurakunnassa on yli 2.000 jäsentä. Ennestään on kirkko Hietaniemessä ja kappeli Mellunmäessä.

Helsingin ort. seurakunnassa (Konstantinopolin patriarkaatti) on 20.000 jäsentä, heistä venäjänkielisiä 3.000.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mie kannatan kaikile kirkoille mahollisuutta tehä kirkkojaan ja pittää niissä juttujaan (vaikkei mulla ittelä ole mithän uskontoa) ja ihan kunnioituksesta toisen vakaumusta kohtaan.

Kuinkahan monet on luterialisia vain siksi, että on helpompi päästä mukhaan länsimaisseen menhoon tai ihan pelostaki!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Putin ja Lavrov valehtelevat, sehän kuuluu diplomatiaan. Mutta minä vielä kuvittelen että Moskovan rovasti ei sais valehdella ihan samalla tavalla. Eikö käskyissäkin kielletä valehtelu? Ei siellä muistaakseni ole mainittu poikkeuksia diplomaattien ja pappien osalta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos tämä oli tosiaan ensimmäinen huomaamasi valheellinen HS:n kirjoitus, et ilmeisesti ole juuri lainkaan seurannut maailman tapahtumia. Etenkin maahanmuuttokysymyksissä HS on viimeiset 10 vuotta suoltanut pääasiassa täysin totuudenvastaista propagandaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa